el de

Καλέστε μας: 2510.228335

Μητροπόλεως 8Β, Καβάλα Χάρτης

Παθήσεις

Παθήσεις

Βρουξισμός (τρίξιμο των δοντιών)

Αρκετοί είναι οι άνθρωποι που τρίζουν τα δόντια τους κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου και το πρωί ξυπνούν με πονοκέφαλο ή πόνο στους μυς της περιοχής του στόματος και των κροτάφων. Είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που παρουσιάζεται στο 5-15% του πληθυσμού και εκδηλώνεται τόσο σε ενήλικες όσο και σε μικρά παιδιά.

Από τα κύρια αίτια του βρουξισμού είναι το έντονο άγχος και η καταπίεση που μας καταδυναστεύει καθημερινά. Η συσσώρευση όλης της καθημερινής έντασης εκδηλώνεται δυστυχώς κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου με το τρίξιμο των δοντιών. Επίσης ο καταπιεσμένος θυμός μπορεί να προκαλέσει αυτό το ασυναίσθητο τρίξιμο των δοντιών. Ένας άλλος αιτιολογικός παράγοντας μπορεί να είναι κάποιες δυσαρμονίες που προκύπτουν από πρόωρες επαφές δοντιών, εξαγωγές, στραβά δόντια ή κακότεχνες προσθετικές εργασίες και σφραγίσματα.

Το περιστασιακό τρίξιμο των δοντιών συνήθως δεν βλάπτει, όταν όμως γίνεται σε μόνιμη βάση μπορεί να προκαλέσει φθορά της αδαμαντίνης και ευαισθησία των δοντιών, προβλήματα στην κροταφογναθική άρθρωση με έντονους πονοκεφάλους , ραγδαία εξέλιξη παροδοντοπάθειας με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλου αριθμού δοντιών και αναγκαστική αποκατάσταση με κινητές προσθετικές εργασίες.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία, είναι η κατασκευή ενός ατομικού νάρθηκα. Το ανατομικό αυτό μασελάκι αγκαλιάζει σωστά τα δόντια και τα προστατεύει από την παρατέρω αλλοίωση , διατηρεί δηλαδή τ η μορφολογία των δοντιών με αποτέλεσμα την καλύτερη μάσηση των τροφών. Έχει επίσης ως στόχο τη χαλάρωση των μυών, την ανακούφιση των αρθρώσεων και χρησιμοποιείται για μία περίοδο που διαρκεί από μερικές εβδομάδες μέχρι πολλούς μήνες, ανάλογα με το είδος και τη μορφή των ενοχλημάτων. Σε περιπτώσεις που η αποτριβή των δοντιών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και αποτελεί ένα ιδιαίτερα αντιαισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα, κρίνεται συνήθως απαραίτητη η ανακατασκευή της σύγκλισης με γέφυρες και στεφάνες.

Προφυλάξτε τα δόντια σας από το τρίξιμο. Είναι ανώδυνο, εύκολο και θα σας απαλλάξει από τυχών μεταγενέστερα προβλήματα.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα οδοντικά εμφυτεύματα:

Το οδοντικό εμφύτευμα έχει μορφή όμοια με την ρίζα ενός δοντιού, είναι κατασκευασμένου από τιτάνιο, υλικό πλήρως βιοσυμβατό (δεν απορρίπτεται δηλαδή από τον οργανισμό) και αποτελεί την πλησιέστερη απομίμηση των φυσικών δοντιών. Τα εμφυτεύματα μοιάζουν και έχουν την ίδια αίσθηση με τα πραγματικά δόντια ενώ προσφέρουν μία μόνιμη λύση στα διάφορα προβλήματα. Ένα εμφύτευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν λείπει μόνο ένα, περισσότερα ή και όλα τα δόντια.

Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι όταν λείπουν δόντια, για να καλύψουμε τα κενά, δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα υγιή και ακέραια, παρακείμενα δόντια προκειμένου να στηριχτεί πάνω τους μια στεφάνη ή μια γέφυρα. Ακόμα και σε νωδές γνάθους (δηλαδή όταν λείπουν όλα τα δόντια), που με την πάροδο του χρόνου τα ούλα και το οστό υποχωρούν σε μεγάλο βαθμό, και μικραίνει η επιφάνεια συγκόλλησης με αποτέλεσμα να μην κρατάει καλά η τεχνητή οδοντοστοιχία, μπορούμε με την τοποθέτηση δύο ή τεσσάρων εμφυτευμάτων να δημιουργήσουμε τις τεχνητές βάσεις, στις οποίες “κουμπώνει” η οδοντοστοιχία και κρατιέται σταθερή μέσα στο στόμα.

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται με τοπική αναισθησία. Με ειδικά τρυπάνια διανοίγεται φρεάτιο, στο οποίο στην συνέχεια τοποθετείται η βίδα (οδοντικό εμφύτευμα). Με την πάροδο του χρόνου (περίπου 6-8 εβδομάδες), το εμφύτευμα ενσωματώνεται στο οστό της γνάθου. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, μια στεφάνη, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία μπορούν να τοποθετηθούν με ασφάλεια πάνω στο εμφύτευμα.

Μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους ενήλικες ανεξαρτήτως ηλικίας ενώ ανασταλτικοί παράγοντες για την τοποθέτηση τους μπορεί να είναι προβλήματα υγείας, όπως οστεοπόρωση σε προχωρημένο στάδιο, μη ελεγχόμενος διαβήτης τύπου ΙΙ, ο βρουξισμός ,δηλαδή το τρίξιμο των δοντιών, ποσότητα και ποιότητα του οστού το οποίο θα δεχθεί το εμφύτευμα, ενώ προϋποθέτει σωστή στοματική υγιεινή και τακτικές επισκέψεις στο ιατρείο. Τα ποσοστά επιτυχίας φθάνουν πάνω από 95% σε μια δεκαετία.

Dr. Kωνσταντίνος Ανδρεάνης

Η Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι η φλεγμονή των ούλων οξεία ή χρόνια. Τα ούλα δηλαδή πρήζονται και κοκκινίζουν. Η ουλίτιδα χρειάζεται πολύ προσοχή διότι συνήθως οδηγεί σε περιοδοντίτιδα που είναι ο συνηθέστερος λόγος απώλειας δοντιών. Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα της ουλίτιδας που εκδηλώνονται από νωρίς και μας βοηθούν να την προλάβουμε και να την αντιμετωπίσουμε πριν η κατάσταση γίνει σοβαρή. Τα κύρια συμπτώματα είναι τα κόκκινα (το κανονικό τους χρώμα είναι ροζ), πρησμένα και ευαίσθητα ούλα και η τάση των ούλων να αιμορραγούν, όταν βουρτσίζονται. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που παραμελούν την καθαριότητα των δοντιών ή δεν τα βουρτσίζουν σωστά . Έτσι δημιουργείται μικροβιακή πλάκα η οποία παράγει τοξίνες που προσβάλλουν τους ιστούς των ούλων. Τα ούλα αρχίζουν να υποχωρούν και να ματώνουν, χάνοντας την πρόσφυση τους με τα δόντια. Άλλοι παράγοντες είναι κακοσχηματισμένες αποκαταστάσεις (σφραγίσματα, γέφυρες, στεφάνες) οι οποίες λόγω κατασκευής συγκρατούν τροφές ανάμεσα από τα δόντια δυσκολεύοντας το σωστό βούρτσισμα και την απομάκρυνση των μικροβίων από το στόμα και από γενικά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης ή ορισμένα νοσήματα του αίματος. Επίσης, προβλήματα στα ούλα παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια ορμονικών διαταραχών, π.χ., στην εφηβεία, στην εγκυμοσύνη, κατά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, λόγω φτωχής δίαιτας, στρες κ.ά. Η πρόληψη της ουλίτιδας γίνεται πολύ απλά με τη σωστή στοματική υγιεινή και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Είναι αποδεδειγμένο ότι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση του νήματος, σε συνδυασμό με την τακτική εξέταση από τον οδοντίατρό σας, μπορεί να διατηρήσουν τα ούλα σας σε άριστη κατάσταση, χωρίς ουλίτιδα και άλλα ενοχλητικά προβλήματα. Τουλάχιστο δύο φορές το χρόνο είναι καλό ο οδοντίατρος να εξετάζει το στόμα και τα δόντια για να γίνονται εάν είναι αναγκαίο οι καθαρισμοί που επιβάλλονται όπως επίσης και η φροντίδα των δοντιών που το απαιτούν. Χωρίς την έγκαιρη και σωστή θεραπεία τους, τα δόντια θα χάσουν την στήριξη τους και είτε θα πέσουν είτε θα χρειαστεί η εξαγωγή τους από τον οδοντίατρο.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι συχνά η αιτία που τα δόντια αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν. Κύρια αιτία είναι η βακτηριακή πλάκα που δημιουργείται αν τα δόντια και τα ούλα δεν καθαρίζονται σωστά ή καθόλου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα βακτήρια της πλάκας αρχίζουν να εισχωρούν ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα, με συνέπεια ο συνδετικός ιστός και το οστό που περιβάλλει το δόντι να μολύνεται. Τα ούλα υποχωρούν από τα δόντια, παθαίνουν δηλαδή υφίζηση. Δημιουργούνται χώροι μεταξύ των δοντιών και των ούλων, αποκαλύπτεται η ρίζα των δοντιών και έτσι γίνονται πιο ευαίσθητα και πονούν κατά την μάσηση . Ταυτόχρονα δημιουργείται Κακοσμία του στόματος και σε προχωρημένο στάδιο μειώνεται και το κόκκαλο κάτω από τα ούλα με τα αποτέλεσμα να αρχίζουν τα δόντια να χάνουν τη σταθερότητα τους και να κουνιούνται. Χωρίς άμεση θεραπεία (βαθύς καθαρισμός από τον οδοντίατρο και βελτιωμένη στοματική υγιεινή), ένα ή περισσότερα δόντια θα χαθούν. Επίσης διατρέχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία από τις παθήσεις των ούλων. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν συνεχώς αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οδοντιατρικά προβλήματα όπως οι παθήσεις των ούλων μπορεί να ευθύνονται για σοβαρά προβλήματα της γενικής σωματικής υγείας του ατόμου. Τα μικρόβια που αναπτύσσονται γύρω από τα δόντια μπορεί να εισχωρήσουν στο αίμα και να μεταφερθούν σε άλλα όργανα του σώματος δημιουργώντας νέες μολύνσεις. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι περιοδοντικές παθήσεις: Συμβάλλουν στην δημιουργία καρδιακών παθήσεων. Αυξάνουν τον κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής προσβολής. Αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε έγκυες γυναίκες. Αποτελούν σοβαρή απειλή για άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως πάσχοντες από διαβήτη, αναπνευστικές ασθένειες, ή οστεοπόρωση. Αν ενδιαφέρεσθε για την γενική σας υγεία, δεν πρέπει να παραμελείτε την υγεία των ούλων σας. Η πρόληψη για υγιή δόντια και ούλα βασίζεται στο βούρτσισμα των δοντιών που κανονικά πρέπει να γίνεται μετά από κάθε γεύμα.